Urgod laxmousse till buffé, bakad potatis eller tunnbrödrulle

laxmousseGrym favorit

Vi har haft denna laxmousse på julbordet 3 år i rad nu. Receptet kommer från mammas grannar, men fotot på receptet som hon skickade mig inför förra julen är något svårtytt, så jag har skrivit upp det ordentligt nu.

Den är bland det absolut bästa på julbordet. Adrian fick först bara lite på sin tallrik, för att testa, men han åt den med nävarna som om han aldrig hade sett mat förut.

Den är perfekt till julbordet eller nyårssupén, i en tunnbrödsrulle, bakpotatis, rulltårta eller bara som den är.

Inte svårt alls

Laxmousse är inte svårt att göra, ändå lyckas jag belamra hela köket med arbetet. Det tar egentligen inte så lång tid heller, men i och med att den ska vila i kylskåp i 5 timmar så rekommenderar jag att du gör den kvällen innan.

laxmousse

Får du mycket över så frys in i lagom stora omgångar. Den är jättegod även en månad senare.

laxmousse

 

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Skriv ut recept
Laxmousse
Sanslöst gott! Perfekt till julbord eller annan buffé, som fyllning till bakad potatis eller tunnbrödrulle. Huvudrätt eller sidorätt – du väljer. Får du massor över funkar det bra att frysa in.
Maträtt Huvudrätt
Förberedelsetid 1 timme
Tillagningstid 6 timmar
Passiv tid 5 timmar
Portioner
personer
Ingredienser
Maträtt Huvudrätt
Förberedelsetid 1 timme
Tillagningstid 6 timmar
Passiv tid 5 timmar
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. 4 vanliga laxfiléer blev precis 5 dl, men storleken varierar ju så räkna på 5 filéer. (Jag bytte ut en av filéerna mot en varmrökt laxfilé, vilket rekommenderas.)
  2. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i de tinade råa fiskbitarna, lägg på locket och ta kastrullen från plattan. Låt stå ca 12 min med locket på. Låt sedan rinna av och svalna.
  3. Mosa fisken med en gaffel och mät upp 5 dl (hellre mer än mindre).
  4. Vispa grädden och blanda alla ingredienserna, utom fisken och gelatinet, i en större skål.
  5. Rör ner den finfördelade fisken och sist gelatinet.
  6. Lägg över i serveringsskålen och ställ i kylskåp ca 5 timmar för att stelna.
  7. Garnera eventuellt med räkor och rökt lax.
    laxmousse
Dela det här receptet
 

Quiche Lorraine

Om du inte vet vad du ska göra till middag ikväll, så gör en quiche lorraine.

Den kommer från min favoritkokbok… Ok, nu låter det som om jag har vanan att öppna kokböcker och följa recept och grejer. Det har jag inte. Jag har EN kokbok, jag fick den i inflyttningspresent när jag flyttade till mitt första egna ställe för… hm, 15 år sedan. Typ alla recept är bra, men det här är exceptionellt bra.

 

Skriv ut recept
Quiche Lorraine
Maträtt Huvudrätt
Förberedelsetid 1 timme
Portioner
personer
Ingredienser
Maträtt Huvudrätt
Förberedelsetid 1 timme
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Arbeta samman mjöl och smör i en skål. Använd helst matberedare. Tillsätt vattnet.
  2. Sätt på ugnen. 200
  3. Tryck ut degen i en pajform, mjöla fingrarna då och då om degen blir kladdig. Den ska täcka både botten och kanter.
  4. Nagga degen med en gaffel och ställ i kylen ca 15 min.
  5. Skiva purjon och koka den i lätt saltat vatten ca 3-4 min. Låt den rinna av.
  6. Skär skinkan i strimlor.
  7. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar.
  8. Bred ut skinka, purjolök och ost på pajdegen och häll över äggsmeten.
  9. Grädda på nedersta falsen i ugnen tills äggsmeten stelnat och fått fin färg, ca 40 min – OBS! Det kan gå fortare. Håll koll.
Receptanteckningar

Eftersom jag är glutenintolerant ersätter jag mjölet rakt av med Finax Glutenfri Mjölmix, och så har jag i nåt kryddmått salt också med det är en smaksak.

Istället för att låta degen stå kallt så förgräddar jag den tills den börjar få lite färg medan jag gör fyllningen.

Dela det här receptet

Markus tomatsoppa

Sist jag var på middag hos Johanna, Markus och Embla så hade de gjort tomatsoppa. Barnen fick makaroner i sin soppa, vi andra åt bröd och sallad till.

Jag har en lite kluven inställning till soppa, generellt, eftersom det i mitt tycke är svårt att göra den god. Därför vill jag bara säga att även om det inte är det minsta förvånande att få god mat hemma hos dem, så var soppan ändå en oväntat glad överraskning.

Markus mailade receptet till mig nån dag senare, men det dröjde innan vi kom på att prova den själva hemma.

Det fanns en – EN – sak man uttryckligen inte fick göra i det här receptet; man fick INTE glömma att fiska upp lagerbladet. Jag glömde så klart att fiska upp lagerbladet första gången jag gjorde soppan, men det gick rätt bra ändå. Jag rev/pressade vitlöken, och använde vitvinsvinäger (ganska försiktigt) istället för vitt vin också. Allt som allt blev smaken mer lik tomatsoppan som mamma brukade göra när vi var små än den jag fått hos Johanna, vilket inte gjorde nåt förstås… men det var ju inte rätt.

Andra försöket gick av stapeln idag och jag gjorde precis som det stod, nästan. Vitt matlagningsvin och bara färsk (inte torkad) basilika. Vitlöken hackades och lagerbladet räddades i tid.

Det blev som det skulle. Jättegott!

Tips:

  • Blanda inte i pastan i soppkastrullen. Bättre att blanda själv som man vill ha det.

tomatsoppa blanda själv

  • Ta av barnet kläderna och placera hen på större skvättavstånd än vanligt, eller använd skyddsutrustning, därför att…

tomatsoppa med makaroner

  • Du ser var stolen är vit. Föreställ dig hur ungen såg ut.

tomatsoppan

Här kommer receptet, det är bra för man kan själv ändra till hur många personer man vill göra 🙂

Skriv ut recept
Markus tomatsoppa
Barnvänlig.
Maträtt Huvudrätt
Tillagningstid 1 timme
Portioner
personer
Ingredienser
Maträtt Huvudrätt
Tillagningstid 1 timme
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Hacka och fräs löken mjuk i olja eller smör i en kastrull. Lägg i örtkryddorna som får fräsa med en stund.
  2. Häll i vinet så att det fräser till i grytan, i med tomater, vatten, buljongtärningar, hackad vitlök, socker och lagerblad.
  3. Låt soppan koka sakta i 20-30 minuter.
  4. Fiska upp lagerbladet (viktigt! jag missade det en gång), mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen.
  5. Tillsätt cream fresh och låt småkoka ytterligare 5-10 minuter.
  6. Ta några tag med pepparkvarnen och klipp gärna i rejält med färsk basilika innan soppan serveras. Smula dessutom i mer torkade örtkryddor om du tycker att det behövs.
Dela det här receptet