![](https://www.mammatrams.se/wp-content/uploads/2020/01/ingefärsshot-ingefära-1024x855.jpg)
Ingfärsshot
Det här receptet kommer ursprungligen från Mitt Kök och det var min handledare på första praktiken som rekommenderade det. Jag har modifierat receptet, anpassat det till sous-vide bland annat men har du ingen sån pryl så går det bra på spisen med en termometer. Originalreceptet rekommenderar också att ha chilli i detta, så kolla här om du föredrar det – eller om du inte har tillgång till nån sous vide-pryl.
En shot om dagen är det som gäller. Blir du inte friskare av det så blir du i alla fall inte sjukare och i vilket fall som helst så är det gott!
OBS
Var noga med temperaturerna! Blir det för varmt så går mycket av de välgörande effekterna förlorade.
![](https://www.mammatrams.se/wp-content/uploads/2020/01/ingefärsshot-ingefära-300x251.jpg)
Ekologisk hälsoshot på ingefära (sous vide)
Ingredienser
- 200 gram ekologisk färsk ingefära
- 1 liter vatten
- 0,5 dl ekologisk honung
- 2 st ekologiska citroner
Instruktioner
- Förbered din sous vide och ställ in den på 59°C (temperaturen får aldrig överstiga 60°C).
- Hacka ingefäran i matberedare med skalet på. Det går även bra att grovriva den.
- Lägg ingefäran i en sous-videpåse tillsammans med vattnet. Jag använder en en vanlig PE-påse från mataffären eftersom PE tål 60° utan problem. Lämna lite luft i påsen, förslut med en klämma/knut/whatever makes you happy och lägg i sous-viden.
- Låt den ligga i ca en timme. Tiden spelar inte så stor roll här, men minst 20 minuter och ju längre den ligger desto ”rivigare” blir den. Rör gärna om i påsen nån gång ibland.
- Stäng av sous-vide och byt ut vattnet så att temeraturen sjunker till under 40°C. Kör vidare tills ingefärspåsen kommit ner till under 40°C i temeratur.
- Ta upp påsen, sila av ingefäran och blanda i honungen.
- Låt svalna helt, pressa sedan i citronerna. Sila eventuellt igen och fyll på flaska.
- Förvara i kylskåpet, brygden klarar sig minst en månad.
Mycket nice recept! Provade att göra dubbelsats med grovriven ingefära i zip-lock påse med sous vide. Blev jättegott men vill ha lite mer riv, ska mixa ingefäran till en smet och köra 90+ minuter istället för 60 nästa gång.
Aha, intressant! Jag glömde bort att jag höll på med det en gång och den gick 2 timmar (=rivigt) men det blir säker ännu bättre med smet. Berätta gärna hur det blev ?