Amatörallergitest utanför barnakuten

Jag har många allergier och jag är rädd att Simon ska ärva dem, värst är allergin mot nötter och skaldjur eftersom de kräver ett besök på akuten ögonabums.

Vi har sett flera artiklar om att man i bland annat Sydafrika ger jordnötskex istället för smörgåsrån till barnen, och att nötallergin är mycket mindre utbredd där än här. Det talas om att barnen ska vänjas vid olika allergena ämnen i skydd av amningen, men helst före 11 månaders ålder. Ja, det finns lite olika bud, man får googla och skapa sig sin egen uppfattning. Vi känner däremot att har han allergin medfödd så finns det inget att göra, men om inte så kan det kanske hjälpa att presentera trickiga ämnen tidigt. ”I skydd av amningen”, som sagt.

allergitest

Så, vi åkte till Astrid Lindgrens barnsjukhus igår efter lunch. Vi ställde oss vid lite bord och stolar utanför sjukhuset och gav honom först lite jordnötssmör, och sen efter nån minut när han inte uppvisade akut allergichock fick han lite ägg.
Vi har inte äggallergi nån av oss, men jag har hört att äggallergiker reagerar väldigt kraftigt så jag tänkte att vi lika gärna kunde köra det med.
Eftersom nötallergi inte behöver innebära ögonblicklig reaktion utan kan dröja över 30 min så promenerade vi runt i kylan på sjukhusområdet medan jag funderade kring alla skyltar vi gick förbi.

så avlägset

Jag slogs liksom av att tänk vad många års studier som måste ligga bakom för att man ska känna sig hemma bland sådana skyltar. Det är en sak att veta vad de betyder, en helt annan att känna att man är hemma bland dem. ”Det är så långt ifrån mig som man kan komma”, sa jag och började fota skyltarna i ren fascination över det liv man hade kunnat ha, om man hade valt annorlunda. Inte för att jag ångrar nåt i mitt liv alltså, men bara… ja, tänk om.

Jag var ordentligt orolig och nervös för att Simon skulle reagera på jordnötterna, han kände säkert av oron för efter en stund ville han komma upp ur vagnen. Björn bar honom innanför jackan ”som en gravid kvinna” eftersom det var ganska kallt.

som en gravid kvinna
Så söta de var.

Ingen reaktion visade sig som tur var, så vi kunde åka hem. Väl hemma somnade Simon så vi tog tillfället i akt att gå ut på grusgången, rulla ut en matta under bilens bakdel och ligga på knä i mörkret med ficklampa och lära oss hur man monterar på och av den avtagbara dragkroken.

4 thoughts on “Amatörallergitest utanför barnakuten”

  1. Skönt att det inte blev nån reaktion.. men är inte jordnötter en provikationsallergi som går bra första gången och sen reagerar man på 2 gången? Är själv så där knepig att jag reagerar på olika ämnen som jag inte enligt testerna är allergisk mot… Men pepparpeppar så har barnen klarat sig hittills

    1. Jo så kan det vara, därför har vi planerat in besök nr 2 nu till helgen 🙂 Man säger också att jordnöt egentligen inte är nån nöt men, ja, det struntar min kropp i 😉 Skönt att dina barn klarat sig, jag håller tummarna att det går lika bra för oss.

  2. Skönt att det inte blev nån reaktion.. men är inte jordnötter en provikationsallergi som går bra första gången och sen reagerar man på 2 gången? Är själv så där knepig att jag reagerar på olika ämnen som jag inte enligt testerna är allergisk mot… Men pepparpeppar så har barnen klarat sig hittills

    1. Jo så kan det vara, därför har vi planerat in besök nr 2 nu till helgen 🙂 Man säger också att jordnöt egentligen inte är nån nöt men, ja, det struntar min kropp i 😉 Skönt att dina barn klarat sig, jag håller tummarna att det går lika bra för oss.

Lämna ett svar