Lucka #12 – Tipskalender 2020

#12: Mutan som funkar i alla lägen

Mutor är det som får världen att gå runt, om man ser mutor som något trevligt som motiverar något mindre trevligt. Som att snyta sig, tydligen.

Det är förstås inte samma nyckel som gäller för alla barn, men jag tror att principen går att applicera både här och där.

Mina barn avskyr att snyta sig, de går hellre runt och drar in eländet tills de blir yra i huvudet istället. Speciellt i dessa tider är det liksom inte ok att gå runt och klamra sig fast vid en förkylning.

Pojkarna älskar film. Vi använder film som muta för att få dem att

  • städa sina rum på kvällen när det verkligen behövs
  • plocka upp ytterkläderna från golvet i hallen
  • tvätta händerna och kissa innan maten
  • snyta sig
  • plocka undan allt sitt pyssel från matbordet
  • klä på sig
  • övrigt

Det här är egentligen normala saker som de förväntas göra, liksom alla andra, men som av olika skäl är motiga att få igenom. De har fasta filmtider som är när vi lagar mat och strax innan vi ska gå till förskolan, och det är mest den tiden vi håller gisslan tills de har gjort vad som förväntas av dem. Om de vägrar så bråkar vi inte om det, men filmen startas EFTER att de hängt upp sina jackor i hallen, tvättat händerna, snutit sig osv.

Det funkar väldigt bra, jag hoppas att vi på det här sättet nöter in normalt beteende utan att behöva ta så många fighter kring det. Om ett tag borde det räcka med att be dem snyta sig utan att behöva locka med film, den förändringen har funkat med andra saker – som tex att de tar undan sina tallrikar efter maten. De tänker inte på det längre, ibland får jag påminna och då gör de det och ber inte om film som tack för besväret, för sambandet har sjunkit undan.

magsjukan

Lämna ett svar