Baka bröd = baka mammamacka

Mammamacka

Simon tycker om att baka bröd tillsammans med mig (du hittar receptet här). Han får ha sitt förkläde på sig – samma förkläde som jag hade när jag var liten, och det är tydligen coolt – och så får han hälla i mjölet och yoghurten i skålen, och så får han ha sin egen sked att röra med. Han rör inte lika mycket som han sticker ner skeden i smeten och sen står och slickar på den medan jag gör allt jobb, förvisso, men han deltar och tycker det är kul.

Framför allt är det kul att äta ”mammamacka”, eftersom han har hjälpt till att baka tillsammans med mig.

baka bröd

För några dagar sen bakade vi bröd tillsammans på kvällen, och jag sa att han kunde få det till frukost sen om han ville.

På morgonen, när jag gick upp för trappan för att väcka honom, stod han redan vid trappgrinden. Han tittade reserverat på mig:

Mamma jag gå ur sängen.

Ja, jag ser det. Vad bra, vill du komma ner och äta frukost?

Ja. Mamma?

Ja?

Mamma, jag gå ur sängen, jag stoppa dig.

Jag lyfte upp honom och började gå ner.

Stoppa mig?

Ja, annars du äta upp all mammamacka, då jag komma upp och säga stopp till dig. Det är min mammamacka.

Va, är det bara din?

Ja! Hela är min!

Baka bröd på syrsmjöl

Vi har hållit på i några veckor nu med ett arbete om framtidens mat i skolan. Framtidens mat, i det sammanhanget, är insekter och uppgiftens huvudfokus var att fasa in och normalisera insekter på livsmedelshyllan.

Jag läste på en del, och blev så intresserad att jag beställde en påse syrsmjöl och hällde det som tillsats i mitt vanliga brödrecept…

Det var inte en oangenäm smak, men nog något i alla fall jag behöver träna lite på att tycka om – men så är det ju med mycket å andra sidan.

Simon, den filuren, stod däremot och slickade av smeten från skeden under bakningen utan att reagera.

Jag ska testa igen, men med lite mindre mängd i samt med brödkryddor denna gång. Det höll ihop dåligt med hela 100 g syrsor i.

2 thoughts on “Baka bröd = baka mammamacka”

  1. Syrsmjöl är glutenfri och därför det höll ihop dåligt. Finnar har bakat syrsbröd med 3% syrsmjöl i.
    Rekommenderar upptill 10% då får man känna värdet som innehåller i syrsmjöl.
    Vi har en lilla farm i Estland. I fall ni är intresserad sv syrsmjöl då gärna ta kontakt med oss.
    http://www.greensmart.ee

Lämna ett svar