Supergott bröd till hela familjen på en timme – kan göras som gluten-, socker- och mjölkfritt bröd

Familjefavorit

Jag bakar det här brödet löpande, ungefär en gång i veckan brukar det bli. Eftersom jag är den enda i familjen som är glutenintolerant brukar jag baka efter originalreceptet till familjen och glutenfritt till mig. När Simon under ett år ungefär inte kunde äta mjölk och ägg så bakade jag mjölkfritt bröd och det gick precis lika bra.

Det är ett fantastiskt recept, i och med att det är så lätt att variera och anpassa – och för att det går så fort att göra det, förstås.

Originalreceptet

  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl rårörda lingon
  • 3 dl filmjölk

Glutenfritt bröd

Byt mjölet frakt av mot det glutenfria alternativ du föredrar. Vi brukar använda Finax Grov Mjölmix.

Mjölkfritt bröd

Byt ut yoghurt mot det mjölkfria alternativ du föredrar. Jag har testat både havregurt och soygurt med framgång.

Sockerfritt bröd

Byt ut lingonsylten mot 0,5 dl pofiber och 2 dl vatten (blanda detta separat innan du blandar i det i smeten).

Extra krydda

När jag blandar de torra ingredienserna brukar jag tillsätta ca 1 msk brödkrydda. Har jag inte det hemma blir det lite höftande med kardemumma, koriander och mald kummin – eller bara en av dem, om det är allt jag har.

Extra allt

När smeten är färdig brukar jag hälla i en massa extra grejer innan jag här över smeten u brödformen. Detta är helt efter smak och känsla, och blir det lite för torrt till följd av det så späder jag med extra yoghurt eller vatten eller vad jag nu har till hands. Exempel på extra:

  • Solroskärnor
  • pumpakärnor
  • havregryn (1 dl)
  • linfrö
  • torkad frukt, tex plommo, persikor, russin
  • nötter (jag är själv allergisk, men det är inte resten av familjen)

Värt att nämna: om du planerar att skiva brödet och frysa det, så kan det bli komplicerat att sära på de frysta skivorna om det är torkad frukt i brödet.

mjölkfritt bröd

Bröd efter din smak

Det här receptet tar ungefär en timme, från idé till färdigt bröd. Det kan anpassas till både glutenfria och mjölkfria dieter och blir precis lika gott ändå.
Tillagningstid 1 timme
vilotid 1 timme
Total tid 2 timmar
Måltid Frukost, mellanmål

Ingredienser
  

Grundrecept

  • 6 dl mjöl
  • 1,5 tsk bikarbonat för matlagning
  • 0,5 tsk salt
  • 3 dl yoghurt/havregurt
  • 2 dl lingonsylt

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 200° – eller 180° varmluft.
  • Förbered en brödform i kategori med den på bilden. Här kan det vara lättast att ha en form i silikon, men annars kan man trycka i bakplåtspapper i en metallform för att slippa brottas för att få loss brödet senare.
  • Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Andvänd gärna en slickepott, det blir lättare att skrapa med den senare.
  • Tillsätt yoghurt/havregurt och sylten. Blanda noga.
    Konsistensen ska INTE bli som en deg du kan arbeta med direkt på köksbänken; den ska istället vara lösare, det är snarare fråga om smet än om deg. Blir det för torrt och trögt att blanda med slickepott i bunke så häll på lite vätska (jag brukar ta mer yoghurt).
  • Tillsätt eventuella extraingredienser, blanda ordentligt.
  • Skrapa ner smeten i brödformen och jämna till. Ställ i ugnen 1 timme på 200°, eller 50 minuter på 180° varmluft.
  • När brödet är klart, stjälp ut det ur formen direk och låt det vila/svalna nån timme. Ligger det kvar i brödformen blir kanterna svampiga.

Anteckning

Det här receptet tar ungefär en timme, från idé till färdigt bröd. Det kan anpassas till både glutenfria och mjölkfria dieter och blir precis lika gott ändå.
Keyword glutenfri, laktosfri, mjölkfri

Silikon

Jag rekommenderar verkligen att skaffa en brödform i silikon, om du inte redan har en. Prisjakt är bra jaktmark för en sådan (ej sponsrat). Många har betänkligheter mot plast i köket, inte minst i ugnen, men kom gärna ihåg att det är skillnad på plast och plast. Silikon är inert (avger inga ämnen) och tål värme upp till ca 230° (värt att nämna att om du köper ugnsformar i silikon så kör dem i ugnen på 200° i ca 30 minuter innan du börjar använda dem – detta för att ”slutbränningen” i tillverkningsprocessen (då silikonet fortfarande kan släppa ifrån sig farliga ämnen) ibland hoppas över hos vissa tveksamma tillverkare i Asien och det är svårt som konsument att ha koll på det), och i egenskap av yrkesverksam förpacknings- och materialnörd kan jag inte låta bli att tillägga att när man bränner silikon (alltså uttjänt silikon som förbränns i hushållssopor) så frigörs i huvudsak kisel och vatten.
Eftersom silikon är inert är det inte heller allergiframkallande, till skillnad från naturgummi/latex. Bara så du vet.

Lämna ett svar