Väl motiverad fästingskräck

Hjärninflammation, borrelia, fästingfeber – nog förser de små spindeldjuren mig med tillräckligt mardrömsmaterial för en hel semester, ändå har jag aldrig haft en fästing – vad jag själv minns.

Vi har ett landställe i skärgården tillsammans med Björns bror och hans familj. Ön hör till riskområdena för TBE, så både jag och Björn är vaccinerade men inte Simon. Inte än. Han har varit för liten; barn under 1 år får inte vaccineras mot TBE (osäker på varför). Första sprutan fick han för en månad sedan, andra ska han få nästa vecka och tredje blir väl nån gång i vinter. Han kommer alltså inte ha fullt skydd förrän nästa sommar.

Jag plockade några fästingar på honom på landet sist, efter att han bedömt lägligt att lägga sig ner och rulla runt i blåbärsriset i skogen, men ingen som hunnit bita sig fast. Det var första gången jag såg en fästing på nära håll.

Parentes i sammanhanget: hade jag inte varit mor till offret hade jag tyckt det var riktigt obehagligt, men nu var jag det och plockade bara bort dem innan jag ens hunnit med att reflektera över vad jag höll på med.

Nu är vi som bekant på Öland hos Simons farmor Annette och hennes CJ. Huset ligger på en vidsträckt gräsmatta* som kantas av stenmurar på 2 sidor och täta snår med höga träd på de andra 2. Fästingar trivs inte i CJ-klippt gräs, men det löste Simon genom att tulta rakt ut i snåret och sätta sig med vegetation upp till hakan och slå omkring sig med sin röda plastkratta.

På kvällen när jag bytte blöja på honom inför natten så satt det ett litet svart monster i ljumsken.

”BJÖÖÖÖÖRN! Han har en FÄSTIIIING! Kom och HJÄÄÄÄLP!”

Björn kom, lugnt och samlat, bekräftade diagnosen och bad om en pincett. Sedan drog han loss fästingen som inte alls hunnit sätta sig djupt i huden och Simon, upptagen som han var av att brottas med en gul plastbalja som han lyckats dra upp över sig själv, verkade inte ens märka vad som pågick.

Jag vet inte varför jag blir så handlingsförlamad. Hade jag varit ensam med Simon så hade jag gjort precis som Björn, men nu var jag inte det och alltså låste jag mig bara.

”Va? Var det inte värre än sådär?” sa jag när fästingen mördats och spolats ner i handfatet.

”Näe… varför skulle det vara det?”

”Det där behöver jag ju inte hålla på och hetsa upp mig över. Vad onödigt.”

Jag hade fått för mig, och jag tror att idén stammar från min tidiga barndom då jag enligt min mor fått en fästing i knävecket och måste ligga stilla på mage i min säng medan mamma kletade smör på besten för att den skulle krypa ut, att fästingar börjar med att ta en tugga ur huden så att de får ner hela huvudet. Sedan kryper de vidare in tills man inte kan dra loss dem utan att de går sönder och när de går sönder så… jag minns inte. Då händer det grejer. De kanske gör som kackerlackor och släpper lös all sin avkomma under huden, eller sprutar in gift så att man kan dö eller nåt.

Som du hör så har jag baserat min fästingskräck på en oklanderlig kunskapsbas av tillförlitlig forskning, så döm av min förvåning när de visade sig vara något annorlunda IRL.

Man kanske inte ska lita helt och fullt på forskningen.

 


*Det är 12 km att gå för att klippa hela gräsmattan – något CJ gärna gör. Han har mätt, och har bestämt att det är nyttig motion för honom.
”Vi kanske skulle ha en robotgräsklippare här,” sa Annette en gång.
”Över min döda kropp!” dundrade CJ engagerat – han dundrar alltid när han är engagerad. Faktum är att han alltid är engagerad, så han fortsätter att gå sina 12 km och hålla gräset golfkort. Gräsmattan är jättejämn och fin. Engagerad, som sagt.

Bilden lånad från Bogleech på redbubble.com.

4 thoughts on “Väl motiverad fästingskräck”

  1. Huff, ibland är jag glad att vi bor vid polcirkeln! Tänkte bara ge lite feedback på din fantastiska blogg! Påden nya adressen får den en översiktsbild så en måste trycka sig in på varje inlägg, och gå tillbaka för att se nästa. Kanske gillar du det så, och då är det som det ska, men för ossmed dålig täckning ibland gör det att det tar väldigt lång tid att ladda 🙂 tack för superbra blogg och fortsatt lycka till med S och lillebror!

    1. Hej Nina! Tusen tack för feedback 🙂 Jag hade inte tänkt på det, ska se om det finns bättre alternativ men under tiden så kan du klicka dig vidare via ”previous/next article” (innan kommentar, längst ner). Man måste visserligen ladda om sidan men man behöver inte backa; alltid något. Jag återkommer om detta. Må så gott, kram på dig 🌞

  2. Huff, ibland är jag glad att vi bor vid polcirkeln! Tänkte bara ge lite feedback på din fantastiska blogg! Påden nya adressen får den en översiktsbild så en måste trycka sig in på varje inlägg, och gå tillbaka för att se nästa. Kanske gillar du det så, och då är det som det ska, men för ossmed dålig täckning ibland gör det att det tar väldigt lång tid att ladda 🙂 tack för superbra blogg och fortsatt lycka till med S och lillebror!

    1. Hej Nina! Tusen tack för feedback 🙂 Jag hade inte tänkt på det, ska se om det finns bättre alternativ men under tiden så kan du klicka dig vidare via ”previous/next article” (innan kommentar, längst ner). Man måste visserligen ladda om sidan men man behöver inte backa; alltid något. Jag återkommer om detta. Må så gott, kram på dig &#x1f31e

Lämna ett svar