Välja förskola är som att köpa hus

Istället för att blogga som vanligt har jag i 2 dagar lagt tiden på en jacka. Alltså inte till mig, men jag berättar mer om det sen; den var trasig och det var panik och tidsbrist och fan och hans moster. Hursomhelst.

Vi fick plats på vårt 4e val på listan över de 5 förskolor vi sökt till augusti här i veckan. Vi tackade ja, men valde att stå kvar i kön till de andra. Bara 3 dagar senare fick vi erbjudande på vårt tredjehandsval, så igår ringde jag och bokade ett besök på båda och idag var vi där.

Det är ju svårt när man inte har besökt nån förskola tidigare att veta vad man ska titta efter, fråga efter och lyssna på. Det är väl som att välja barnvagn, köpa bil eller titta på hus. Det första man tittar på tjänar som mall för nästa och så vidare. När man har tittat, klämt och känt på 139 st så kan man välja, för då vet man vad man letar efter.

Björn hade, som alltid, gjort research och letat fram 2 artiklar på nätet (Checklista för val av förskola och Barn med allergi) och förberett ett delat Google Sheet med frågor att ställa på plats. Jag hade i min tur preppat med att skumläsa en av artiklarna, ögna igenom frågorna och ha dokumentet öppet i mobilen så det bara var att ta fram. Ja, jag vet. Arbetsfördelningen är skrämmande jämn.

Tredjehandsvalet var först, kl 9, och det tog ca 15 min att gå dit. Besöket tog 45 minuter. 25 av dessa var aktiv uppvisning av alla lokaler och avdelningar, genomgång av schema, aktiviteter, mat och rutiner, och 20 min gick åt till att titta på när Simon la beslag på 3 i personalen genom leenden, blinkningar, vinkningar och allmänt flirtande. De hade flera ateljéer (älskar ateljéer!), personal som gått olika kurser i NTA, de hade olika kar på små ben som de fyllde med sand eller vatten inomhus som barnen kunde leka med i våtutrymmen, 2 datorer fanns tillgängliga för de större barnen, och en liten flicka kom fram och var glad och avspänd precis när vi skulle gå. Jag fick ett så bra intryck av hela stället, funderar på att börja gå där själv.

Fjärdehandsvalet, kl 10, ligger på 3 minuters gångavstånd hemifrån, det går inte att förneka det praktiska i det men där stannar listan av fördelar framför tredjehandsvalet… förutom köket. Andelen ekologisk mat var större, annars var skillnaden skrattretande. Jag visades inte runt på hela anläggningen utan bara på småttingarnas avdelning, den minimala ateljén (singular) blockerades helt av en trasig garderob som väntade på bortforsling, utrymmena var ganska små och känslan som låg över stället var mer ”jag jobbar bara här” än genuint engagemang. De hade 2 gårdar, en med konstgräs och en utan på baksidan, ”men vi använder nästan aldrig den på baksidan” sa hon jag träffade.

Jag vet inte varför, men det här med konstgräs känns så… jag vet inte… halvdant. I alla fall när man har det på en hel gård. Jag är mer anhängare av att se barn rulla runt i gyttjan och plaska än att de kommer in rena och torra – lätt för mig att säga, jag jobbar inte med det där, men jag tänker att man blir friskare av det (något jag saknar vetenskapligt belägg för) och i vilket fall att det främjar glädjen i att vara ute och undersöka och upptäcka och inte bli en bekväm soffliggare som hellre vill kolla på tv hela dan än att går ut och åka skidor.

Nu sover Simon, han höll sig vaken genom hela äventyret men sviktade betänkligt mot slutet så jag vet inte alls hur länge han tänker sova. Vaknar han inte snart får jag väcka honom, annars blir det otakt i eftermiddag.

Lämna ett svar