Tillförsikt inför förskolestarten

Förskolestarten närmar sig nu med buller och bång. Bokstavligen. För varje dag blir Simon klängigare, kramigare, och kinkigare.

Kanske är han sjuk, han snorar en del, eller så är det nån form av fysisk förberedelse för kommande år av förskolesmittande sjukdomar och konstanta snoreri som jag förstått är oundvikligt.

Igår kväll var det inskolningsmöte på förskolan, mamma satt barnvakt och jag jobbade kväll så Björn fick gå själv på mötet. Med sig hade han en kort lista på frågor, och hem hade han svar samt övrig info:

 • Ta med egna saker, typ leksak, ok?
  • Leksaker bara i början eller lämnas på hyllan.
 • Hur sent kan man lämna barnet på förmiddagen?
  • Som det passar men inte för sent vid utflykter.
 • Är det en bra idé att komma och leka på deras lekplats i förberedande syfte?
  • Ja.
 • Veckomatsedel och program på mail?
  • I veckobrev.

Allmänt:

 • Öppnar kl 06:30 med alla barn på avdelningen
 • Efter kl 8 är det lämning utomhus
 • 9:00 frukt
 • 11:00 lunch
 • 12:00 vila
 • 14:00 mellanmål + utgång
 • 16:30 avdelningarna slås ihop
 • 17:00 frukt
 • Sjukanmälan senast kl 8:30

Jag har varit lite … inte orolig, men lite nervös tror jag, inför detta. Som om det var jag som skulle börja på ett nytt ställe och få mitt liv ställt på ända för en tid. Lilla Simon liksom, är han verkligen mogen att börja på förskola…? Ska inte han vara med mig eller sin pappa tills han fyller 15 och rymmer till Norge på sin trimmade moppe?

Efter Björns redogörelse för mötet igår känner jag mer tillförsikt, och till och med lite förväntan, inför hösten. Jag gillade det jag såg när jag var och besökte dem i vintras, och Björn tyckte också det kändes bra.

Fast jag är fortfarande spänd. Det är nog tur att inskolningen inte kommer skötas av mig, jag skulle nog inte kunna låta bli att brista i gråt när jag måste lämna honom. Jag kan ju för sjutton inte ens läsa en enkel barnbok med kartongtjocka sidor (”Gissa hur mycket jag tycker om dig”) utan att orden stockar sig i halsen på slutet.

pappaharen och barnharen

Den boken* är dessutom för äldre barn, jag läste sista sidan med gråten i halsen medan Simon satt bredvid och pysslade med klossar. Helt omedveten.


*ej sponsrat

3 thoughts on “Tillförsikt inför förskolestarten”

Lämna ett svar