O M F Grey

”Har du läst dem?” frågade en vän, som är insatt i ämnet, mig.

”Nej, men jag har fått låna dem så jag ska.”

”Vad bra, berätta för mig när du har gjort det, det skulle vara intressant att höra vad du, som inte är så insatt, tyckte om dem.”

Sagt och gjort, jag gav mig på dem.

Jag fick låna böckerna av en kompis som läst dem och tyckte de var såååå du-kommer-inte-kunna-lägga-ner-dem bra, precis när det var som mest snack runt dem och alla läste dem och KappAhl baserade en hel förbenad kollektion på dem och masspsykosen blommade för fullt, för några år sen.

Jag har alltid läsa mycket, böckerna bar mig genom tonåren och erbjöd en sorts fristad som filmer inte kunde. Jag älskar böcker. Jag älskar sagor ännu mer. Jag kunde inte ta ögonen ur Twilightböckerna. Jag älskar att skriva, och njuter av att läsa författare som Terry Pratchett som väver språket som ett pärlband runt berättelsen och gör den till mer än vad den egentligen är.

Egentligen vill jag inte sitta här medan Simon sover och lägga tid på att vara negativ, faktiskt, men i det här fallet handlar det mer om att upplysa omvärlden om hur det ligger till och på så sätt rädda de som räddas kan undan den litterära massaker som E L James utsätter hela länder för.

Aldrig, aldrig någonsin, har jag gett upp på en bok så kort in i berättelsen som jag gjorde med 50 shades. Felsyftningar, alldagligt språk, upprepningar i klass med hjärntvätt och orealistisk story fick mig att fnysa högt och kommentera innehållet som var det i särklass tramsigaste jag någonsin sett.

Jag har aldrig fattat grejen. Jag har inte fattat hur förlaget lyckades ta sig ända till sexscenerna, och bestämma att det skulle sälja, innan ögonen gjorde ett lappkast och försökte gräva sig ut genom bakhuvudet på dem för att slippa se mer av eländet, som mina till slut gjorde på sidan 48.

Så var det med det. Men så härom dan hittade jag ett blogginlägg som tipsade om ljudboken (gratis) och tänkte att nu, nu gör jag ett nytt försök. Jag är äldre, jag är mognare, jag kan klara det här.

Du, det kan jag inte. Jag lyssnar på engelska, det är en amerikanska som läst in eländet och hon pratar på det där sättet du vet som vissa amerikaner (vet inte om det är en dialekt?) gör där varje mening, varje kommatecken, betonas lite som en fråga. Hennes försök till dramatik, dvs hon sänker sin ljusa kvinnoröst när Mr Grey talar och alla som inte är huvudpersonen talar på samma tillgjorda opersonliga sätt, förstör, om möjligt, ännu mer.

Fast å andra sidan kan man tänka sig att lägger man ingen tid och energi på vare sig språk eller story, varför ska man då göra det på inläsningen? Man får ju vara konsekvent.

Jag har läst en Harlequin, en gång, och den må ha varit en aning intetsägande men den gick att läsa. Den storyn var lättare att tro på, trots att sannolikheten att en bebistjej ensam ska överleva en flygkrasch till havs, flyta iland oskadd mitt i natten och hittas ögonblickligen av en far vars bebistjej just dött, växa upp i den familjen under originaltjejens namn, flytta till USA och ovetandes gifta sig med sin biologiske bror, är snällt sagt lika med noll.

Anledningen till att jag stör mig så våldsamt på det här är att jag blir besviken, eftersom jag innerst inne när en författardröm, och man tydligen inte behöver kunna skriva för att säkra sin pension och mer därtill via bokskriveri…

Oh well… Man får väl vara glad för E L James skull, som jag antar skrattar hela vägen till banken. Hurra för henne.

3 timmars självplågeri, och jag har FORTFARANDE inte kommit till nån sexscen. Det är som att se en porrfilm utan porr. Det här tar ”kasst” till nya höjder, faktum är att det bränner rakt igenom både ”kasst”, ”uselt” och ”beklagligt” och kommer ut på andra sidan i ett ordmoln där nya negativa adjektiv som ännu inte uppfunnits slåss om att fastna – lite som björkpollen (som alla vet är djävulens påfund) på våren.

Anyway, det finns en film, så jag ska pröva den istället som sista utväg i mina försök att förstå mig på hur, HUR i hela fridens kalsonger vissa butiker i England kunde sälja slut på handklovar som direkt resultat av Grey.

Lämna ett svar