Lucka #8 – Tipskalendern 2019

#8 Var lite kreativ med dina julklappar i år!

? Vänd dig i första hand till (ej sponsrat) …

… innan du letar upp det som önskas/behövs direkt i/på de stora kedjorna.

Snart är det jul

– Ah, har du hört det redan? Vi går mot tider där förbrukningsvaror slår krimskrams och att ge bort en gåva till, säg, Rädda Barnen eller Cancerforskningen inte längre ses som fantasilöst utan snarare medvetet. Hur vi konsumerar, och nu tänker jag mest på julshopping, är verkligen något som många reflekterar över.

Det är bra. Det behövs. Och det finns många sätt att vända och vrida på det hela. Om vi tar det här med mode till exempel, som jag skrev om för ett tag sen, så handlar det inte om att vi måste sluta köpa kläder helt och hållet; det skulle ju inte gå. Det handlar, som så ofta (till exempel som med mobilvett och sockervett framför barn), om att tänka innan man gör. Varför köper jag det här? Behöver jag det verkligen?

I ett småbarnshem är det här svårt under högtider. Alla vill ge barnen presenter eller julklappar eller vad det nu är, och det är klart att alla ska få ge presenter som vill. Naturligtvis. Vi har varit tydliga med vissa materialval i kläder samt äldre plastleksaker, men i övrigt är det fritt.

Det är förstås svårt när barnen önskar sig leksaker sådär hett som bara barn kan. Svårt att låta bli.

Så, menar jag att alla ska sluta köpa prylar? Njae, men allt måste kanske inte vara nytt (parentes för plastleksaker), och egentligen vill jag slå ett slag för mindre affärsverksamheter. Man måste inte alltid vända sig till de största kedjorna – jag menar H&M eller Lekia eller … ja, du vet vad jag menar – för det finns andra marknader. Tradera är till exempel grymt. Blocket med. Och vill man ha nya grejer men som inte ALLA andra också har så finns ju Etsy, där folk bara får sälja egengjorda saker.

Om tipskalendern

Mammatrams allra första julkalender går av stapeln i år.

Vanligtvis brukar julkalendrar på bloggar innebära rabattkoder och andra kommersiella utrop i reklamens tecken, men jag tänkte att nog vore det bättre att bjuda på en tipskalender istället? Vissa tips är inköpstips, men det är helhjärtade tips och fullständigt icke-sponsrat.

Ok, en grej sponsrar jag av mig själv, men då är jag tydlig.

Lämna ett svar