BBmarschen: En snäll och städad arg jävla riksmarsch

BBmarschen var min första demonstration någonsin – vilket kan komma som en överraskning med tanke på 10 år i alla demonstrationers modersland (Frankrike) där demonstrerandet konkurrerar med boule om förstaplatsen som nationalsport – och det var jättekul.

Eller ja, ”kul” stämmer väl inte riktigt överens med kvinnor som tvingas föda i bilen och barnmorskor som går på knäna och gråter på varje arbetspass för att de tvingas jobba under ohållbara förutsättningar, men det kändes bra i alla fall att få gå med och hojta BB FÖR ALLA och NU NU NU tillsammans med väldigt mycket folk.

Simon sov middag hemma med Björn medan jag och Adrian rusade till tunnelbanan efter att dyrt och heligt ha lovat att lämna alla molotov-cocktails hemma. Vi samlades på Mariatorget. Lappar delades ut med text till ropen som skulle skalla (”BB för alla!”) medan vi väntade.

Tåget gick i krypfart mot Medis, och precis vid starten lyckades jag ducka både fotografer och TV4, men Adrian kom med på bild. Kamerakillen liksom vred sig tills det inte gick längre medan han fotade min son med de lysande blå ögonen i sin snygga blå vagn. Det är i alla fall vad jag tror hände. Det kan också vara så att han siktade på nån av alla andra triljoner barnvagnsburna ungar som sakta kom drivande med folkströmmen.

”Det kommer ändå inte förändra nånting,” säger en del och det kanske stämmer. Men det är bara när man är tyst som man lite tappar sin rätt att klaga. De som styr måste veta vad folket tycker. Och som Lady Dahmer sa på scen; hur hade det sett ut, om det var män som födde barn?

Det är väl, för helvete, inte för mycket begärt i vårt land idag att få föda barn (läs ”torteras”) utan dödsångest redan tre veckor i förväg och i sällskap av kunnig och trygg personal? Va?! 

 

SaveSave

Lämna ett svar