Tygblöjexperimentet, tygbindor och menskopp

Tygblöjor

Jag sa för ett tag sen att jag skulle införa tygblöjor i våra liv.

Eller ja, alltså i BARNENS liv, men det blir ju i vårt också – om än inte på samma sätt. Suck. Anyway. Det gick åt pipan, Simon har tränat bort alla blöjor utom nattblöjan och Adrian visade sig ha så känslig hud att det blev en hel vetenskap att ha tygisar på honom så vi – dvs jag, för Björn var aldrig riktigt med på tåget – gav upp. Tygblöjor är en jättebra grej, det var bara inte vår (dvs Adrians) grej.

Nu ska jag försöka sälja dem igen (köpta begagnade). Det har jag inte tid med så de ligger och skräpar på soffan men det var inte dit jag ville komma.

Poängen är att i samband med att jag skulle gå all in och sluta använda engångsblöjor på barnen, så föll det sig så att en fantastisk människa i en eko-grupp på fejan i ett rent sammanträffande erbjöd sig att sy tygbindor till dem som ville ha, till självkostnadspris.

Menskopp

Jag tänkte att fan, varför inte? Och beställde 3 st – som av en händelse sydda av gamla tygblöjor för övrigt. När beställningarna överskred tillverkningskapaciteten refererade hon alla till tygbindor.se. Där nämndes menskopp, så därifrån surfades det vidare till menskoppar och från det till tanken

varför har jag aldrig uppfattat att det finns såna

var steget INTE stort, kan jag säga. Jag rekommenderar ALLA menstruerande kvinnor att i alla fall testa. Alltså å, vad jag önskar att jag hade kommit på det tidigare i mitt liv! Jag ska inte gå in på varför, jag menar jag tror du kan fatta själv vilka fördelar det har och om inte så tycker jag du ska läsa Amelias ganska roliga bäst-i-test:

Klicka på bilden för att läsa!

Jag har också hittat ett test man kan göra för att få lite hjälp på traven att orientera sig i menskopp-djungeln: Menstrualcup.eco quiz

Tygbindor

Med hjälp av menskopp i 2 olika storlekar samt några tygbindor har jag alltså reducerat mina engångsbindor/tamponger/trosskydd till NOLL. Koppen håller bättre än tampong och är mycket snällare mot slemhinnor, dessutom är den inte en bakteriehärd som tampong gärna blir OCH det går att bada med den. Om man nu vill det.

Jag insåg ganska snabbt att jag behövde fler än 3 bindor däremot, och bestämde mig för att testa andra ställen. Eftersom jag redan kommit i kontakt med Imse Vimse under efterforskningarna för tygblöjor så var det lätt att välja dem (finns fraktfritt på apotea).

Imse-bindorna är däremot tjocka och klumpiga jämfört med de hemsydda så jag rekommenderar att kolla andra som hemsyr, som tex Made by Ewa Christina.

tygbindor.se finns massa inspiration för den händige, men för alla andra – och för alla oss som inte har tiden – finns där inspiration för sådant som man faktiskt kan ersätta engångsartiklar med. Jag tänker då främst på tex amningsinlägg och tvättlappar.


Uppdatering

Jag fick senare tid att sätta mig in i det här med tygbindor ordentligt, läs gärna mer om tygbindornas för- och nackdelar, skötselråd, tips, tricks och inköpsställen här.

3 thoughts on “Tygblöjexperimentet, tygbindor och menskopp”

Lämna ett svar