Go Back
laxmousse

Laxmousse

Sanslöst gott! Perfekt till julbord eller annan buffé, som fyllning till bakad potatis eller tunnbrödrulle. Huvudrätt eller sidorätt – du väljer. Får du massor över funkar det bra att frysa in.
Tillagningstid 1 t
Passiv tid 5 t
Total tid 6 t
Måltid Huvudrätt, Smårätter, Tilltugg
Portioner 6 personer

Ingredienser
  

  • 5 dl kokt lax eller sik vi kör bara lax
  • 2-2,5 dl majonnäs
  • 2 dl vispad vispgrädde hårt vispad (inte ända till smör)
  • 2 msk god senap vi använder vanlig Dijon
  • 0,5 dl chilisås
  • 1 dl finhackad dill dvs mer än en vanlig kruka
  • 0,5 dl finstrimlad purjolök
  • 1-1,5 tsk italiensk salladskrydda eller örtsalt vi använder örtsalt
  • 7-8 blad gelatin 7 räcker gott
  • 3 hg räkor och rökt lax för garnering, men man klarar sig utan

Instruktioner
 

  • 4 vanliga laxfiléer blev precis 5 dl, men storleken varierar ju så räkna på 5 filéer. (Jag bytte ut en av filéerna mot en varmrökt laxfilé, vilket rekommenderas.)
  • Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i de tinade råa fiskbitarna, lägg på locket och ta kastrullen från plattan. Låt stå ca 12 min med locket på. Låt sedan rinna av och svalna.
  • Mosa fisken med en gaffel och mät upp 5 dl (hellre mer än mindre).
  • Vispa grädden och blanda alla ingredienserna, utom fisken och gelatinet, i en större skål.
  • Rör ner den finfördelade fisken och sist gelatinet.
  • Lägg över i serveringsskålen och ställ i kylskåp ca 5 timmar för att stelna.
  • Garnera eventuellt med räkor och rökt lax.
    laxmousse