Go Back

Bröd efter din smak

Det här receptet tar ungefär en timme, från idé till färdigt bröd. Det kan anpassas till både glutenfria och mjölkfria dieter och blir precis lika gott ändå.
Tillagningstid 1 t
vilotid 1 t
Total tid 2 t
Måltid Frukost, mellanmål

Ingredienser
  

Grundrecept

  • 6 dl mjöl
  • 1,5 tsk bikarbonat för matlagning
  • 0,5 tsk salt
  • 3 dl yoghurt/havregurt
  • 2 dl lingonsylt

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 200° – eller 180° varmluft.
  • Förbered en brödform i kategori med den på bilden. Här kan det vara lättast att ha en form i silikon, men annars kan man trycka i bakplåtspapper i en metallform för att slippa brottas för att få loss brödet senare.
  • Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Andvänd gärna en slickepott, det blir lättare att skrapa med den senare.
  • Tillsätt yoghurt/havregurt och sylten. Blanda noga.
    Konsistensen ska INTE bli som en deg du kan arbeta med direkt på köksbänken; den ska istället vara lösare, det är snarare fråga om smet än om deg. Blir det för torrt och trögt att blanda med slickepott i bunke så häll på lite vätska (jag brukar ta mer yoghurt).
  • Tillsätt eventuella extraingredienser, blanda ordentligt.
  • Skrapa ner smeten i brödformen och jämna till. Ställ i ugnen 1 timme på 200°, eller 50 minuter på 180° varmluft.
  • När brödet är klart, stjälp ut det ur formen direk och låt det vila/svalna nån timme. Ligger det kvar i brödformen blir kanterna svampiga.

Anteckning

Det här receptet tar ungefär en timme, från idé till färdigt bröd. Det kan anpassas till både glutenfria och mjölkfria dieter och blir precis lika gott ändå.
Keyword glutenfri, laktosfri, mjölkfri