Barnvänlig fisksoppa med pastaskruvar, en färgklick mot novembergrått

Det här är en – även för vuxna – god och barnvänlig fisksoppa med starka glada färger som passar särskilt bra nu på hösten när det är så grått och ruggigt ute. Serveras gärna tillsammans med grönsallad och gurkstavar att såsa upp det sista med, och anpassas lätt till mjölk- och glutenfritt.
barnvänlig fisksoppa

Det har inte varit helt lätt att hitta en barnvänlig fisksoppa, men den här soppan påminner en del om tomatsoppan – som pojkarna också äter som om det inte fanns någon morgondag – i och med att det är pasta inblandat. Vi har för länge sedan kommit på att om det är pasta med på bordet, så kan vi använda den som muta. Såhär funkar det:

Barnen får en portion av egen vald storlek, med lika delar soppa och pastaskruvar. Vill de ha mera, så gäller samma sak. Simon vill ha sin pasta ovanpå soppan, inte under, för han gillar inte att blanda. Han gillar inte heller tomater så vi undviker dem på hans tallrik, vilket är enkelt eftersom det gäller halva småtomater. Adrian blandar allt det första han gör, och måste påminnas om att tomaterna är tokheta för annars bränner han sig.

Även om soppan är jättegod, så tror jag att det är pastan som får dem att fortsätta äta. I originalreceptet ingår inte pasta, och där gick det följaktligen inte åt lika mycket soppa på barnens tallrikar som det gör nu.

barnvänlig fisksoppa
Skriv ut recept
Barnvänlig fisksoppa med pastaskruvar
Maträtt Huvudrätt
Keyword fisk, soppa
Tillagningstid 45 minuter
Portioner
Ingredienser
Maträtt Huvudrätt
Keyword fisk, soppa
Tillagningstid 45 minuter
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skala lök, morötter och potatis och hacka tillsammans i en matberedare (eller för hand och känns roligare).
  2. Ställ soppkastrullen på spisen, täck botten med olivolja och fräs lök, morot och potatis i ett par minuter. Akta så det inte bränner fast i botten på kastrullen.
  3. Tillsätt fiskfond och vatten. Sjud i ca 10 minuter under lock.
  4. Koka pastaskruvarna.
  5. Vispa i crème fraiche/grädde och saffran + tomatpuré i soppan och koka ihop ett par minuter.
  6. I med vinet, fram med stavmixern och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar, ev mer saffran/tomatpuré/vitt vin.
  7. Dela och lägg i tomaterna. Skär fiskfilén i kuber och lägg i kastrullen. Sjud försiktigt i 5 -6 minuter.
  8. Pastaskruvarna ska inte blandas i soppan; det gör man själv på sin egen tallrik.
Receptanteckningar

Originalreceptet hittar du på ica.se.

Dela det här receptet

Populär (och barnvänlig) fiskgratäng

Barnvänlig fiskgratäng

Våra ungar älskar den här, liksom alla vuxna vi serverat den till. Funkar både som lite festligare mat och som vardagsmat.

Vintips

Zecci är jättegott, både som före-maten-vin och till den här gratängen.

Bra att veta

Den här gratängen blir jättegod även som matlåda, och den går bra att frysa. Därför brukar vi skala upp receptet till fler portioner, och det går jättebra att göra det men tänk på att det tar längre tid för fisken i mitten att bli klar.

Förberedelser

Björn gillar att vara förberedd – eller kanske “beredd” är ett bättre ord här med tanke på hur dramatiskt det kan bli i köket ibland när det är han som står vid spisen – så han har listat sånt man kan göra på förhand så att själva matlagningen sen går smidigare:

  • Tina fisken
  • Skiva purjolök, mät upp ärtor i en skål
  • Dela cocktailtomater
  • Såsen: Blanda mellangrädde och crème fraiche. Rör i chilisås, fiskfond, hackad dill och Maizena. Smaka av med citronpeppar.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave


Skriv ut recept


Populär (och barnvänlig) fiskgratäng

Maträtt Huvudrätt
Keyword fisk

Portioner
personer


Ingredienser

sås

Maträtt Huvudrätt
Keyword fisk

Portioner
personer


Ingredienser

sås


Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Skiva den tinade fisken och lägg den i en smord gratängform (modell lite större).

  3. Lägg ärtor, skivad purjolök och några delade cocktailtomater ovanpå.

  4. Strö över med citronpeppar och några klickar smör (ca 4 msk).

  5. Såsen: Blanda mellangrädde och crème fraiche. Rör i chilisås, fiskfond, hackad dill och Maizena. Smaka av med citronpeppar.

  6. Häll såsen över fisken, ärtorna purjolöken och cocktailtomaterna.

  7. Strö riven ost över fiskgratängen.

  8. Grädda i ugnen ca 30 min eller tills osten fått en gyllenbrun färg, ca 30 min.
    OBS! Skalas receptet upp till 12 pers, som vi brukar göra, tar det ca 15 min extra. Kolla fisken i mitten av gratängen för att se om den är klar.

  9. Servera tillsammans med ris eller potatis och en blandad sallad.


Receptanteckningar

Originalreceptet hittar du på kokaihop.se.


Dela det här receptet