Barnvänlig fisksoppa med pastaskruvar, en färgklick mot novembergrått

Det här är en – även för vuxna – god och barnvänlig fisksoppa med starka glada färger som passar särskilt bra nu på hösten när det är så grått och ruggigt ute. Serveras gärna tillsammans med grönsallad och gurkstavar att såsa upp det sista med, och anpassas lätt till mjölk- och glutenfritt.
barnvänlig fisksoppa

Det har inte varit helt lätt att hitta en barnvänlig fisksoppa, men den här soppan påminner en del om tomatsoppan – som pojkarna också äter som om det inte fanns någon morgondag – i och med att det är pasta inblandat. Vi har för länge sedan kommit på att om det är pasta med på bordet, så kan vi använda den som muta. Såhär funkar det:

Barnen får en portion av egen vald storlek, med lika delar soppa och pastaskruvar. Vill de ha mera, så gäller samma sak. Simon vill ha sin pasta ovanpå soppan, inte under, för han gillar inte att blanda. Han gillar inte heller tomater så vi undviker dem på hans tallrik, vilket är enkelt eftersom det gäller halva småtomater. Adrian blandar allt det första han gör, och måste påminnas om att tomaterna är tokheta för annars bränner han sig.

Även om soppan är jättegod, så tror jag att det är pastan som får dem att fortsätta äta. I originalreceptet ingår inte pasta, och där gick det följaktligen inte åt lika mycket soppa på barnens tallrikar som det gör nu.

barnvänlig fisksoppa
Skriv ut recept
Barnvänlig fisksoppa med pastaskruvar
Maträtt Huvudrätt
Keyword fisk, soppa
Tillagningstid 45 minuter
Portioner
Ingredienser
Maträtt Huvudrätt
Keyword fisk, soppa
Tillagningstid 45 minuter
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skala lök, morötter och potatis och hacka tillsammans i en matberedare (eller för hand och känns roligare).
  2. Ställ soppkastrullen på spisen, täck botten med olivolja och fräs lök, morot och potatis i ett par minuter. Akta så det inte bränner fast i botten på kastrullen.
  3. Tillsätt fiskfond och vatten. Sjud i ca 10 minuter under lock.
  4. Koka pastaskruvarna.
  5. Vispa i crème fraiche/grädde och saffran + tomatpuré i soppan och koka ihop ett par minuter.
  6. I med vinet, fram med stavmixern och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar, ev mer saffran/tomatpuré/vitt vin.
  7. Dela och lägg i tomaterna. Skär fiskfilén i kuber och lägg i kastrullen. Sjud försiktigt i 5 -6 minuter.
  8. Pastaskruvarna ska inte blandas i soppan; det gör man själv på sin egen tallrik.
Receptanteckningar

Originalreceptet hittar du på ica.se.

Dela det här receptet

Ekologisk hälsoshot på ingefära (sous vide)

Ingfärsshot

Det här receptet kommer ursprungligen från Mitt Kök och det var min handledare på första praktiken som rekommenderade det. Jag har modifierat receptet, anpassat det till sous-vide bland annat men har du ingen sån pryl så går det bra på spisen med en termometer. Originalreceptet rekommenderar också att ha chilli i detta, så kolla här om du föredrar det – eller om du inte har tillgång till nån sous vide-pryl.

En shot om dagen är det som gäller. Blir du inte friskare av det så blir du i alla fall inte sjukare och i vilket fall som helst så är det gott!

OBS
Var noga med temperaturerna! Blir det för varmt så går mycket av de välgörande effekterna förlorade.

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/b/7/3/mammatrams.se/httpd.www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Skriv ut recept
Ekologisk hälsoshot på ingefära (sous vide)
En shot om dagen är det som gäller!
Förberedelsetid 5 minuter
Tillagningstid 120 minuter
Passiv tid 100 minuter
Portioner
liter
Förberedelsetid 5 minuter
Tillagningstid 120 minuter
Passiv tid 100 minuter
Portioner
liter
Instruktioner
  1. Förbered din sous vide och ställ in den på 59°C – temperaturen får aldrig överstiga 60°C.
  2. Hacka ingefäran i matberedare med skalet på. Det går även bra att grovriva den.
  3. Lägg ingefäran i en sous-videpåse tillsammans med vattnet. Jag använder en en vanlig PE-påse från mataffären eftersom PE tål 60° utan problem. Lämna lite luft i påsen, förslut med en klämma/knut/whatever makes you happy och lägg i sous-viden.
  4. Låt den ligga i ca en timme. Tiden spelar inte så stor roll här, men minst 20 minuter och ju längre den ligger desto "rivigare" blir den. Rör gärna om i påsen nån gång ibland.
  5. Stäng av sous-vide och byt ut vattnet så att temeraturen sjunker till under 40°C. Kör vidare tills ingefärspåsen kommit ner till under 40°C i temeratur.
  6. Ta upp påsen, sila av ingefäran och blanda i honungen.
  7. Låt svalna helt, pressa sedan i citronerna. Sila eventuellt igen och fyll på flaska.
  8. Förvara i kylskåpet, brygden klarar sig minst en månad.
Receptanteckningar

OBS
Var noga med temperaturerna! Blir det för varmt så går mycket av de välgörande effekterna förlorade.

Dela det här receptet
 

Quiche Lorraine

Om du inte vet vad du ska göra till middag ikväll, så gör en quiche lorraine.

Den kommer från min favoritkokbok… Ok, nu låter det som om jag har vanan att öppna kokböcker och följa recept och grejer. Det har jag inte. Jag har EN kokbok, jag fick den i inflyttningspresent när jag flyttade till mitt första egna ställe för… hm, 15 år sedan. Typ alla recept är bra, men det här är exceptionellt bra.

 


Skriv ut recept


Quiche Lorraine

Maträtt Huvudrätt

Förberedelsetid 1 timme

Portioner
personer


Ingredienser

Maträtt Huvudrätt

Förberedelsetid 1 timme

Portioner
personer


Ingredienser


Instruktioner
  1. Arbeta samman mjöl och smör i en skål. Använd helst matberedare. Tillsätt vattnet.

  2. Sätt på ugnen. 200

  3. Tryck ut degen i en pajform, mjöla fingrarna då och då om degen blir kladdig. Den ska täcka både botten och kanter.

  4. Nagga degen med en gaffel och ställ i kylen ca 15 min.

  5. Skiva purjon och koka den i lätt saltat vatten ca 3-4 min. Låt den rinna av.

  6. Skär skinkan i strimlor.

  7. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar.

  8. Bred ut skinka, purjolök och ost på pajdegen och häll över äggsmeten.

  9. Grädda på nedersta falsen i ugnen tills äggsmeten stelnat och fått fin färg, ca 40 min – OBS! Det kan gå fortare. Håll koll.


Receptanteckningar

Eftersom jag är glutenintolerant ersätter jag mjölet rakt av med Finax Glutenfri Mjölmix, och så har jag i nåt kryddmått salt också med det är en smaksak.

Istället för att låta degen stå kallt så förgräddar jag den tills den börjar få lite färg medan jag gör fyllningen.


Dela det här receptet

Markus tomatsoppa

Sist jag var på middag hos Johanna, Markus och Embla så hade de gjort tomatsoppa. Barnen fick makaroner i sin soppa, vi andra åt bröd och sallad till.

Jag har en lite kluven inställning till soppa, generellt, eftersom det i mitt tycke är svårt att göra den god. Därför vill jag bara säga att även om det inte är det minsta förvånande att få god mat hemma hos dem, så var soppan ändå en oväntat glad överraskning.

Markus mailade receptet till mig nån dag senare, men det dröjde innan vi kom på att prova den själva hemma.

Det fanns en – EN – sak man uttryckligen inte fick göra i det här receptet; man fick INTE glömma att fiska upp lagerbladet. Jag glömde så klart att fiska upp lagerbladet första gången jag gjorde soppan, men det gick rätt bra ändå. Jag rev/pressade vitlöken, och använde vitvinsvinäger (ganska försiktigt) istället för vitt vin också. Allt som allt blev smaken mer lik tomatsoppan som mamma brukade göra när vi var små än den jag fått hos Johanna, vilket inte gjorde nåt förstås… men det var ju inte rätt.

Andra försöket gick av stapeln idag och jag gjorde precis som det stod, nästan. Vitt matlagningsvin och bara färsk (inte torkad) basilika. Vitlöken hackades och lagerbladet räddades i tid.

Det blev som det skulle. Jättegott!

Tips:

  • Blanda inte i pastan i soppkastrullen. Bättre att blanda själv som man vill ha det.

tomatsoppa blanda själv

  • Ta av barnet kläderna och placera hen på större skvättavstånd än vanligt, eller använd skyddsutrustning, därför att…

tomatsoppa med makaroner

  • Du ser var stolen är vit. Föreställ dig hur ungen såg ut.

tomatsoppan

Här kommer receptet, det är bra för man kan själv ändra till hur många personer man vill göra 🙂

Skriv ut recept
Markus tomatsoppa
Barnvänlig.
Maträtt Huvudrätt
Tillagningstid 1 timme
Portioner
personer
Ingredienser
Maträtt Huvudrätt
Tillagningstid 1 timme
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Hacka och fräs löken mjuk i olja eller smör i en kastrull. Lägg i örtkryddorna som får fräsa med en stund.
  2. Häll i vinet så att det fräser till i grytan, i med tomater, vatten, buljongtärningar, hackad vitlök, socker och lagerblad.
  3. Låt soppan koka sakta i 20-30 minuter.
  4. Fiska upp lagerbladet (viktigt! jag missade det en gång), mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen.
  5. Tillsätt cream fresh och låt småkoka ytterligare 5-10 minuter.
  6. Ta några tag med pepparkvarnen och klipp gärna i rejält med färsk basilika innan soppan serveras. Smula dessutom i mer torkade örtkryddor om du tycker att det behövs.
Dela det här receptet