Det här receptet kommer ursprungligen från Mitt Kök och det var min handledare på första praktiken som rekommenderade det. Jag har modifierat receptet, anpassat det till sous-vide bland annat men har du ingen sån pryl så går det bra på spisen med en termometer. Originalreceptet rekommenderar också att ha chilli i detta, så kolla här om du föredrar det – eller om du inte har tillgång till nån sous vide-pryl.
En shot om dagen är det som gäller. Blir du inte friskare av det så blir du i alla fall inte sjukare och i vilket fall som helst så är det gott!
OBS Var noga med temperaturerna! Blir det för varmt så går mycket av de välgörande effekterna förlorade.
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/b/7/3/mammatrams.se/httpd.www/wp-content/plugins/wp-ultimate-recipe/helpers/models/recipe.php on line 254
Förbered din sous vide och ställ in den på 59°C – temperaturen får aldrig överstiga 60°C.
Hacka ingefäran i matberedare med skalet på. Det går även bra att grovriva den.
Lägg ingefäran i en sous-videpåse tillsammans med vattnet. Jag använder en en vanlig PE-påse från mataffären eftersom PE tål 60° utan problem. Lämna lite luft i påsen, förslut med en klämma/knut/whatever makes you happy och lägg i sous-viden.
Låt den ligga i ca en timme. Tiden spelar inte så stor roll här, men minst 20 minuter och ju längre den ligger desto "rivigare" blir den. Rör gärna om i påsen nån gång ibland.
Stäng av sous-vide och byt ut vattnet så att temeraturen sjunker till under 40°C. Kör vidare tills ingefärspåsen kommit ner till under 40°C i temeratur.
Ta upp påsen, sila av ingefäran och blanda i honungen.
Låt svalna helt, pressa sedan i citronerna. Sila eventuellt igen och fyll på flaska.
Förvara i kylskåpet, brygden klarar sig minst en månad.
Receptanteckningar
OBS Var noga med temperaturerna! Blir det för varmt så går mycket av de välgörande effekterna förlorade.