Populär (och barnvänlig) fiskgratäng

Barnvänlig fiskgratäng

Våra ungar älskar den här, liksom alla vuxna vi serverat den till. Funkar både som lite festligare mat och som vardagsmat.

Vintips

Zecci är jättegott, både som före-maten-vin och till den här gratängen.

Bra att veta

Den här gratängen blir jättegod även som matlåda, och den går bra att frysa. Därför brukar vi skala upp receptet till fler portioner, och det går jättebra att göra det men tänk på att det tar längre tid för fisken i mitten att bli klar.

Förberedelser

Björn gillar att vara förberedd – eller kanske ”beredd” är ett bättre ord här med tanke på hur dramatiskt det kan bli i köket ibland när det är han som står vid spisen – så han har listat sånt man kan göra på förhand så att själva matlagningen sen går smidigare:

  • Tina fisken
  • Skiva purjolök, mät upp ärtor i en skål
  • Dela cocktailtomater
  • Såsen: Blanda mellangrädde och crème fraiche. Rör i chilisås, fiskfond, hackad dill och Maizena. Smaka av med citronpeppar.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Skriv ut recept
Populär (och barnvänlig) fiskgratäng
Maträtt Huvudrätt
Keyword fisk
Portioner
personer
Ingredienser
sås
Maträtt Huvudrätt
Keyword fisk
Portioner
personer
Ingredienser
sås
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva den tinade fisken och lägg den i en smord gratängform (modell lite större).
  3. Lägg ärtor, skivad purjolök och några delade cocktailtomater ovanpå.
  4. Strö över med citronpeppar och några klickar smör (ca 4 msk).
  5. Såsen: Blanda mellangrädde och crème fraiche. Rör i chilisås, fiskfond, hackad dill och Maizena. Smaka av med citronpeppar.
  6. Häll såsen över fisken, ärtorna purjolöken och cocktailtomaterna.
  7. Strö riven ost över fiskgratängen.
  8. Grädda i ugnen ca 30 min eller tills osten fått en gyllenbrun färg, ca 30 min. OBS! Skalas receptet upp till 12 pers, som vi brukar göra, tar det ca 15 min extra. Kolla fisken i mitten av gratängen för att se om den är klar.
  9. Servera tillsammans med ris eller potatis och en blandad sallad.
Receptanteckningar
Dela det här receptet

Quiche Lorraine

Om du inte vet vad du ska göra till middag ikväll, så gör en quiche lorraine.

Den kommer från min favoritkokbok… Ok, nu låter det som om jag har vanan att öppna kokböcker och följa recept och grejer. Det har jag inte. Jag har EN kokbok, jag fick den i inflyttningspresent när jag flyttade till mitt första egna ställe för… hm, 15 år sedan. Typ alla recept är bra, men det här är exceptionellt bra.

 

Skriv ut recept
Quiche Lorraine
Maträtt Huvudrätt
Förberedelsetid 1 timme
Portioner
personer
Ingredienser
Maträtt Huvudrätt
Förberedelsetid 1 timme
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Arbeta samman mjöl och smör i en skål. Använd helst matberedare. Tillsätt vattnet.
  2. Sätt på ugnen. 200
  3. Tryck ut degen i en pajform, mjöla fingrarna då och då om degen blir kladdig. Den ska täcka både botten och kanter.
  4. Nagga degen med en gaffel och ställ i kylen ca 15 min.
  5. Skiva purjon och koka den i lätt saltat vatten ca 3-4 min. Låt den rinna av.
  6. Skär skinkan i strimlor.
  7. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar.
  8. Bred ut skinka, purjolök och ost på pajdegen och häll över äggsmeten.
  9. Grädda på nedersta falsen i ugnen tills äggsmeten stelnat och fått fin färg, ca 40 min – OBS! Det kan gå fortare. Håll koll.
Receptanteckningar

Eftersom jag är glutenintolerant ersätter jag mjölet rakt av med Finax Glutenfri Mjölmix, och så har jag i nåt kryddmått salt också med det är en smaksak.

Istället för att låta degen stå kallt så förgräddar jag den tills den börjar få lite färg medan jag gör fyllningen.

Dela det här receptet