Populär (och barnvänlig) fiskgratäng

Barnvänlig fiskgratäng

Våra ungar älskar den här, liksom alla vuxna vi serverat den till. Funkar både som lite festligare mat och som vardagsmat.

Vintips

Zecci är jättegott, både som före-maten-vin och till den här gratängen.

Bra att veta

Den här gratängen blir jättegod även som matlåda, och den går bra att frysa. Därför brukar vi skala upp receptet till fler portioner, och det går jättebra att göra det men tänk på att det tar längre tid för fisken i mitten att bli klar.

Förberedelser

Björn gillar att vara förberedd – eller kanske ”beredd” är ett bättre ord här med tanke på hur dramatiskt det kan bli i köket ibland när det är han som står vid spisen – så han har listat sånt man kan göra på förhand så att själva matlagningen sen går smidigare:

  • Tina fisken
  • Skiva purjolök, mät upp ärtor i en skål
  • Dela cocktailtomater
  • Såsen: Blanda mellangrädde och crème fraiche. Rör i chilisås, fiskfond, hackad dill och Maizena. Smaka av med citronpeppar.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Skriv ut recept
Populär (och barnvänlig) fiskgratäng
Maträtt Huvudrätt
Keyword fisk
Portioner
personer
Ingredienser
sås
Maträtt Huvudrätt
Keyword fisk
Portioner
personer
Ingredienser
sås
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva den tinade fisken och lägg den i en smord gratängform (modell lite större).
  3. Lägg ärtor, skivad purjolök och några delade cocktailtomater ovanpå.
  4. Strö över med citronpeppar och några klickar smör (ca 4 msk).
  5. Såsen: Blanda mellangrädde och crème fraiche. Rör i chilisås, fiskfond, hackad dill och Maizena. Smaka av med citronpeppar.
  6. Häll såsen över fisken, ärtorna purjolöken och cocktailtomaterna.
  7. Strö riven ost över fiskgratängen.
  8. Grädda i ugnen ca 30 min eller tills osten fått en gyllenbrun färg, ca 30 min. OBS! Skalas receptet upp till 12 pers, som vi brukar göra, tar det ca 15 min extra. Kolla fisken i mitten av gratängen för att se om den är klar.
  9. Servera tillsammans med ris eller potatis och en blandad sallad.
Receptanteckningar
Dela det här receptet

Markus tomatsoppa

Sist jag var på middag hos Johanna, Markus och Embla så hade de gjort tomatsoppa. Barnen fick makaroner i sin soppa, vi andra åt bröd och sallad till.

Jag har en lite kluven inställning till soppa, generellt, eftersom det i mitt tycke är svårt att göra den god. Därför vill jag bara säga att även om det inte är det minsta förvånande att få god mat hemma hos dem, så var soppan ändå en oväntat glad överraskning.

Markus mailade receptet till mig nån dag senare, men det dröjde innan vi kom på att prova den själva hemma.

Det fanns en – EN – sak man uttryckligen inte fick göra i det här receptet; man fick INTE glömma att fiska upp lagerbladet. Jag glömde så klart att fiska upp lagerbladet första gången jag gjorde soppan, men det gick rätt bra ändå. Jag rev/pressade vitlöken, och använde vitvinsvinäger (ganska försiktigt) istället för vitt vin också. Allt som allt blev smaken mer lik tomatsoppan som mamma brukade göra när vi var små än den jag fått hos Johanna, vilket inte gjorde nåt förstås… men det var ju inte rätt.

Andra försöket gick av stapeln idag och jag gjorde precis som det stod, nästan. Vitt matlagningsvin och bara färsk (inte torkad) basilika. Vitlöken hackades och lagerbladet räddades i tid.

Det blev som det skulle. Jättegott!

Tips:

  • Blanda inte i pastan i soppkastrullen. Bättre att blanda själv som man vill ha det.

tomatsoppa blanda själv

  • Ta av barnet kläderna och placera hen på större skvättavstånd än vanligt, eller använd skyddsutrustning, därför att…

tomatsoppa med makaroner

  • Du ser var stolen är vit. Föreställ dig hur ungen såg ut.

tomatsoppan

Här kommer receptet, det är bra för man kan själv ändra till hur många personer man vill göra 🙂

Skriv ut recept
Markus tomatsoppa
Barnvänlig.
Maträtt Huvudrätt
Tillagningstid 1 timme
Portioner
personer
Ingredienser
Maträtt Huvudrätt
Tillagningstid 1 timme
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Hacka och fräs löken mjuk i olja eller smör i en kastrull. Lägg i örtkryddorna som får fräsa med en stund.
  2. Häll i vinet så att det fräser till i grytan, i med tomater, vatten, buljongtärningar, hackad vitlök, socker och lagerblad.
  3. Låt soppan koka sakta i 20-30 minuter.
  4. Fiska upp lagerbladet (viktigt! jag missade det en gång), mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen.
  5. Tillsätt cream fresh och låt småkoka ytterligare 5-10 minuter.
  6. Ta några tag med pepparkvarnen och klipp gärna i rejält med färsk basilika innan soppan serveras. Smula dessutom i mer torkade örtkryddor om du tycker att det behövs.
Dela det här receptet