Populär (och barnvänlig) fiskgratäng

Barnvänlig fiskgratäng

Våra ungar älskar den här, liksom alla vuxna vi serverat den till. Funkar både som lite festligare mat och som vardagsmat.

Vintips

Zecci är jättegott, både som före-maten-vin och till den här gratängen.

Bra att veta

Den här gratängen blir jättegod även som matlåda, och den går bra att frysa. Därför brukar vi skala upp receptet till fler portioner, och det går jättebra att göra det men tänk på att det tar längre tid för fisken i mitten att bli klar.

Förberedelser

Björn gillar att vara förberedd – eller kanske ”beredd” är ett bättre ord här med tanke på hur dramatiskt det kan bli i köket ibland när det är han som står vid spisen – så han har listat sånt man kan göra på förhand så att själva matlagningen sen går smidigare:

  • Tina fisken
  • Skiva purjolök, mät upp ärtor i en skål
  • Dela cocktailtomater
  • Såsen: Blanda mellangrädde och crème fraiche. Rör i chilisås, fiskfond, hackad dill och Maizena. Smaka av med citronpeppar.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Skriv ut recept
Populär (och barnvänlig) fiskgratäng
Maträtt Huvudrätt
Keyword fisk
Portioner
personer
Ingredienser
sås
Maträtt Huvudrätt
Keyword fisk
Portioner
personer
Ingredienser
sås
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva den tinade fisken och lägg den i en smord gratängform (modell lite större).
  3. Lägg ärtor, skivad purjolök och några delade cocktailtomater ovanpå.
  4. Strö över med citronpeppar och några klickar smör (ca 4 msk).
  5. Såsen: Blanda mellangrädde och crème fraiche. Rör i chilisås, fiskfond, hackad dill och Maizena. Smaka av med citronpeppar.
  6. Häll såsen över fisken, ärtorna purjolöken och cocktailtomaterna.
  7. Strö riven ost över fiskgratängen.
  8. Grädda i ugnen ca 30 min eller tills osten fått en gyllenbrun färg, ca 30 min. OBS! Skalas receptet upp till 12 pers, som vi brukar göra, tar det ca 15 min extra. Kolla fisken i mitten av gratängen för att se om den är klar.
  9. Servera tillsammans med ris eller potatis och en blandad sallad.
Receptanteckningar
Dela det här receptet

Urgod laxmousse till buffé, bakad potatis eller tunnbrödrulle

laxmousseGrym favorit

Vi har haft denna laxmousse på julbordet 3 år i rad nu. Receptet kommer från mammas grannar, men fotot på receptet som hon skickade mig inför förra julen är något svårtytt, så jag har skrivit upp det ordentligt nu.

Den är bland det absolut bästa på julbordet. Adrian fick först bara lite på sin tallrik, för att testa, men han åt den med nävarna som om han aldrig hade sett mat förut.

Den är perfekt till julbordet eller nyårssupén, i en tunnbrödsrulle, bakpotatis, rulltårta eller bara som den är.

Inte svårt alls

Laxmousse är inte svårt att göra, ändå lyckas jag belamra hela köket med arbetet. Det tar egentligen inte så lång tid heller, men i och med att den ska vila i kylskåp i 5 timmar så rekommenderar jag att du gör den kvällen innan.

laxmousse

Får du mycket över så frys in i lagom stora omgångar. Den är jättegod även en månad senare.

laxmousse

 

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Skriv ut recept
Laxmousse
Sanslöst gott! Perfekt till julbord eller annan buffé, som fyllning till bakad potatis eller tunnbrödrulle. Huvudrätt eller sidorätt – du väljer. Får du massor över funkar det bra att frysa in.
Maträtt Huvudrätt
Förberedelsetid 1 timme
Tillagningstid 6 timmar
Passiv tid 5 timmar
Portioner
personer
Ingredienser
Maträtt Huvudrätt
Förberedelsetid 1 timme
Tillagningstid 6 timmar
Passiv tid 5 timmar
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. 4 vanliga laxfiléer blev precis 5 dl, men storleken varierar ju så räkna på 5 filéer. (Jag bytte ut en av filéerna mot en varmrökt laxfilé, vilket rekommenderas.)
  2. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i de tinade råa fiskbitarna, lägg på locket och ta kastrullen från plattan. Låt stå ca 12 min med locket på. Låt sedan rinna av och svalna.
  3. Mosa fisken med en gaffel och mät upp 5 dl (hellre mer än mindre).
  4. Vispa grädden och blanda alla ingredienserna, utom fisken och gelatinet, i en större skål.
  5. Rör ner den finfördelade fisken och sist gelatinet.
  6. Lägg över i serveringsskålen och ställ i kylskåp ca 5 timmar för att stelna.
  7. Garnera eventuellt med räkor och rökt lax.
    laxmousse
Dela det här receptet