Äpplen till förbannelse

Vi har ett äppelträd. Det har fällt äpplen ett tag, men i veckan inföll den stora äppelfällardagen. Trädet liksom tog ett djup andetag i höstluften, njöt av årstidsskiftet, och ruskade på sig.

appelplockning

Simon skulle förstås hjälpa mig i fredags, men medan jag plockade i äpplen i korgen så plockade han ur dem igen, ett i taget, och kastade på mig. När Björn kom hem så bestämde vi oss för att ta tag i situationen och ägna lördagen åt äppelplockning och söndagen åt att musta på Ekerö. Äppelmustning funkar så att man kör dit med sin frukt, och så gör de must på den medan man väntar.

Igår plockade vi äpplen precis hela dagen, och du vet de måste sorteras eftersom man inte kan skicka maskäten frukt på mustning.

andlos-appelplockning

Det kändes som ett ändlöst arbete, men det var i alla fall bitvis fint väder.

applen-i-hangmattan

I morse, efter frukost, satt vi igen vid bordet under paviljongen och rensade de äpplen som var delvis ok. Musteriet öppnade kl 11, så vi siktade på att vara där lite innan det och åkte hemifrån strax efter kl 10 med 95 kg äpplen i bagaget.

Rosenhill Trädgård, Café och Musteri på Ekerö är ett utflyktsmål, visade det sig. Det finns en loppis bredvid, ett Hentopia med höns och så får och getter i en hage intill.

hentanamo-bay

rosenhill-musteri-far

rosenhill-musteri-restaurang

Det gick fortare än vi först trodde att komma framåt i kön – som var 12 bilar lång redan när vi kom – och på slutet kämpade Simon mot tröttheten som en sann riddare när vi åt lunch på caféet och väntade på att pastöriseringen av maxvolymen (40 l) skulle bli färdig.

must-pa-bib

40 l pastöriserad äppelmust på bib och 15 l färsk äppelmust fick vi med oss hem. Den färska musten håller max 3 dagar så den har vi lagt i frysen nu.

Vi har ett äppelträd. ETT äppelträd. Av det fick vi 55 l äppelmust, från 95 kg äpplen.

95 kg, det är som en lång och kraftig karl, eller en lite obehagligt tjock gubbe. Det har alltså trillat motsvarande en tjock gubbe från vårt träd, och då räknar vi inte alla de korgar med halvrutten frukt vi fick slänga, och det är dessutom rätt mycket kvar. Vi hinner inte med att koka äppelmos på allt, så… ja, vi vet inte riktigt vad vi ska göra med allt.

Musten är i alla fall svingod.

fran-apple-till-must

Lämna ett svar